Novosti

priče & događaji

Nedelja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pijemo kahvu u nas na čardačiću, šutimo, srčemo i razgledamo po mahali. Niđi živog roba nejma. Nit’ šta vidiš, nit’ šta čuješ. Ni djeteta da proleti preko bašče, nit ko da kahne, a kamo li da se nasmije il’ zapjeva.
Sjetim se onih prijašnjih nedjelja kad te probude hašovi i grablje, narod pravi lijehu – dvije za mladog luka, da ima za lukmire i salate. Po sokaku popravljaju fiće i tristaće, djeca gonjaju hloptu na male, cika, vika, dreka na sve strane:
– Mama, namaži mi krišku!
K'o svoja mati, eto ti je nosi onu najveću, sa sredine odrezanu krišku vrućeg hljeba namazanu jal’ đemom, maslom, margarinom, a kad ničeg nejma u kući, zagrije malo ulja i posoli, kako je kad čega bilo. Djeca ne prekidaju igru, gonjaju hloptu, u jednoj ruci namazana kriška, a u drugoj pera mladog luka.
Omladina, k'o omladina, puna snage i vazdan spremna na šaketanje. Ako je ko na kog’ imo pik, il’ samo ‘nako da se zna ko je jači, najdu se ispod kuće ili u bašći đi ih niko ne vidi, pa udri bez i jedne riječi dok neko ne padne kad ga ovaj drugi nezgodno klepi čepom po sred oka.
U dnu bašće, ispod oraha, zaklonila se dva ahbaba, mokra braća, rakija im od svega draža, pa odpočeli akšamlučit’, haman u podne. Kriju flašu pa je krišom liznu, pa iz čepa piju dok im njihova Fazila mezetluke sprema da ih ne jami makar do ikindije.
Pendžeri širom otvoreni, a na njima tranzistori i svi na istoj stanici Sport i zabava Radio Sarajeva. Sa Grbavice se javlja mladi Jovo Jovanović, a prekida ga sa Koševa Mirko Kamenjašević, jer je Sarajvo povelo u trideset osmoj minuti prvog poluvremena golom Vahidina Musemića, nije ti šala, protiv Crvene Zvijezde.
Mahala se hori k'o da si na stadionu.
Cigani popravljaju kišobrane, oštre noževe, kalajišu sahane i demirlije…
Svi na izvanu osim jedne nane što naklanjava dva rekijata i ne smeta joj ništa, jer ne čuje ništa od svog šapata, Elhama i Kulhuvalahu. A iza širom otvorenih prozora, neka mlada mete i pjeva. Ne vidiš je, ali čuješ pjesmu:
“Karanfile, cvijeće moje…”
Niko nikom ne smeta…
A danas, moj brate, nedjeljom popodne k'o da je bila vazdušna uzbuna, niđe žive duše.
Svak’ gleda da nekom ne smeta, a svak’ svakom smeta.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *